Trött på ständigt fulla soptunnor i köksskåpet??

Visste du att det finns en norskutvecklad soptunna som pressar ihop plastförpackning, restavfall och papper ? När småbarnsmamma Ida Bakken (33) från Tröndelag fick Soptunnan Frank från Komprimo släppte hon hela tiden överfyllda soptunnor i köket .

Av Rita Tvede Bartolomei


Med två småbarn på 2 år och snart 5 år, blir det stora mängder hushållsavfall inom loppet av en vecka. För även om båda är medvetna om val av produkter de köper, blir resultatet ofta det samma:

Förpackning av plast och papper tar mycket plats. Oavsett hur mycket man försöker att  trycka ihop det med rå muskelkraft, har det en tendens att dyka upp igen några timmar senare, säger Ida Bakken. Hon löste detta problem med 3 komprimeringshinkar från Komprimo som hon nu har haft i 1 år.

Frank är gjord av återvinningsbar plast och med låsbart lock. Den har ett patenterat, manuellt komprimeringssystem, utvecklat i samarbete med lokala renoveringsföretag. Makarna Sissel och Maurizio fick idén under sina egna utmaningar med allt avfall och överfyllda soptunnor i köket .

Tacomiddag= mycket plastavfall

Bara tänk på all plastförpacking som skapas efter en vanlig, svensk tacomiddag på fredag: Efter att gurkan, paprikan, tomaterna och sallad är uppskuren– köttfärsen är stekt och tortillorna är urpackade, och insatt i ugnen.

Nästan hela måltid är ju plast och tar mycket utrymme. Frank-tunnan är särskilt bra på att pressa ihop plastförpackning. När locket stängs och hinken trycks ner, blir plasten pressad ihop. Plastförpackningen förblir stående under konstant press till nästa gong du ska kasta något, förklarar Ida.

Det är bara att ta i hårt när du pressar ner: Frank klarar av upp emot 70 kilos tryck ovanifrån.

Nyfiken på hur avfallskomprimering går till? Se hur Komprimo pressar ihop och förminskar 70 liter plastförpackning i denne videoen.

Tidigare var plastsäcken full var sjätte vecka när den hämtades av renoveringssällskapet i Malvik kommun. Men inte med Frank (på plats) i hemmet.

När den sjätte veckan kommer, är säcken fortfarande inte full. Vi har precis samma mängder plast-avfall som förut. Det är storleken, volymen på plastförpackningen som har reducerats, säger 33-åringen.

Slipper att gå ut med sopor – undviker dålig lukt

Även om komprimeringshinken från Komprimo har ett tätt lock, som reducerar lukt, är det fortfarande viktig att göra rengöringsjobbet under källsorteringen: Skölj av plastförpackningen och låt den dropptorka innan du komprimerar.

Då blir det mycket mindre spill och lukt. För oss med blöjbarn är det helt toppen att stoppa ner kissblöjor och det blir mindre volym. Det samma gäller för pappersavfallet och så klart plastförpackningsavfallet. Barnen tycker det är kul med en skräphink, där de kan få vara med och hjälpa till att pressa ner locket, säger honn.

Plastkassar överallt hemma? Då kan du lägga dom i din Frank från Komprimo – Vips så får du mycket mer plats.

Samboerparet Ida och Morten har rekommenderat Frank Från Komprimo till vänner, familj, och bekanta. Avfallslösningen är prisvärdig, och hjälper till med det vi alla strävar med dagligen: hur ska vi få plats med alt källsorterat avfall?

– Tidigare fick vi lägga en tegelsten på locket till soptunnan, så at restavfallet inte flög bort och skräpade ner miljön. Mer restavfall ger ökade avfallskostnader. Dessutom är Frank-hinken mycket praktisk hjälp och avlastning i vardagen, säger Ida.

Vill du reducera avfallsvolymen med upp till 70 procent? Du kan köpa avfallshinken Frank från Komprimo direkt från Gründer-äktaparet Sissel och Maurizio. Komprimeringshinken säljs individuellt eller i prisvärda paket på 2,3 eller 4.


FAKTABOKS:

6 bra skäl att välja Frank

  • Bättre hygien: Mindre lukt och mindre spill från avfall inomhus.
  • Mer plats och ordning: Antingen det är i bostaden, i sommarstugan) i husbilen, i båten eller på arbetsplatsen.
  • Färre promenader ut till soptunnan
  • bättre källsortering.
  • Mindre nedskräpning och skadedjur runt avfallet utomhus.
  • Kan ge reducerade avfallskostnader